måndag 1 januari 2007

Kjell Albin Abrahamsson

Kjell Albin föddes 1945 i Östersund där han också växte upp. Brokig skolgång men ingen journalistutbildning. Han har arbetat som dramaturg på SVT och kulturchef på Sveriges Radio. För den stora allmänheten mest känd som utrikeskorrespondent på Sveriges Radio med lång erfarenhet från Central- och Östeuropa med Moskva, Wien och Warszawa som stationeringsorter.Hans ”verklighetsnära reportage” (Nationalencyklopedin) från kommunismens Sovjetunionen, krigets Jugoslavien och demokratins seger i Östeuropa har gett honom många epitet, bl a ”utrikeskorrespondent i världsklass”, ”ett saltkorn i den svenska sötlimpan” och ”Sveriges meste korrespondent”.

Kjell Albin är författare till flera böcker om Central- och Östeuropa med ”en berättarkonst som de flesta av den samtida skönlitteraturens koryféer kan avundas honom” (DN). Hans senaste bok, den åttonde i ordningen, heter Jag hatar grupparbeten (Fischer, 2007)DN skrev den 28/6 2007 om denna bok: ”Sverige hade en gång en kåserikultur, med folkkära kåsörer som Red Top, Eld, Bang alias Käringen mot strömmen, Jolo, Cello, Torsten Ehrenmark, Kardemumma i första ledet. Vart tog de alla vägen? Finns det i Sverige av i dag någon riktigt folkkär kåsör? Jag kommer bara på en. Kjell Albin Abrahamson.”Kjell Albin har tilldelats flera prestigefyllda journalistiska och litterära utmärkelser, bl a 2006 års Jolo-pris och 2007 års Dag Hammarskjöldpris.Tack gode gud att det inte fanns SYO-konsulenter på min tid!

På seminariet berättar Radiojournalisten Kjell Albin Abrahamson om sitt 35-åriga radioliv med stamning i bagaget, om ångest och kallsvett och om att tämja och dölja ett livslångt handikap. Vi får också ett par tips om hur man lyckas fånga en journalist för att uppmärksamma vår verksamhet.

Ulf von Corswant

Ulf arbetar med att lära ut hur vår hjärna fungerar och reagerar. Den del av oss som ser, hör, känner och ger oss vår personlighet och våra attityder. Genom kunskap om "konstruktionen", hur vår hjärna styr, hur autonoma systemet påverkar och hur hormonutsöndringar och vår elektrokemi reagerar får vi tillgång till "verktyg" så vi kan påverka och förändra oss Själva, för att:
  • Öka medvetenheten om egna och andras reaktioner.
  • Öka riskmedvetenheten.
  • Befria sig från oönskad ångest och fobier.
  • Öka självförtroendet.

Ulf arbetar mycket med rädslor, ångest och fobier. Genom vidare kunskap om hur vår "kännande" hjärna omprioriterar för att tillfredställa sin jakt efter signalsubstanser, kan man snabbt förändra sin attityd. Attityd är kunskap + känsla som är resultatet.

På nordiska seminariet kommer Ulf att prata om att stärka ditt självförtroende genom att lära oss att tala inför publik. Vi lär oss att våga och känna glädjen med att få säga sin mening, glädja andra med en uppläsning eller berättelse, kunna äta tillsammans med vänner eller blivande chefen i en anställningsintervju mm. Vi plockar fram just dina egenskaper när det gäller att "fånga" publiken.Ulf är medlem i Stamningsförbundet.

Mer om Ulf von Corswant på http://www.mind-d.se/

Paul van der Vliet

Paul tränar människor att tala inför grupp, vilket är en kompetens med många ingredienser. Först måste man våga, sedan formulera sig rätt och till sist använda både röst och kroppsspråk på ett effektivt sätt. Paul har massor av tips och träningsmoment för dem som känner sig förstörande nervösa, såväl som det rutinerade proffset som vill skärpa sin förmåga ytterligare. Han gör det i form av effektiva träningskurser, fångande seminarier och föredrag samt fokuserad individuell coaching. Han har rykte om sig att kunna motivera och inspirera samt fokuserar på att få människor att tro på sin egen förmåga.

Visst vore det bra om det räckte med att säga något intressant för att få människor att lyssna? Men när du står där framför en grupp personer som du vill övertyga är verkligheten tyvärr ofta en annan. För att nå fram måste du engagera, bygga förtroende och skapa sympati. Och eftersom en estrad alltid är en estrad har du allt att vinna på att underhålla. Först då kan du göra dina tankar, idéer och visioner tydliga och intressanta för dina åhörare. Detta gäller framförallt företagsvärlden.Genom att medarbetarna i företaget blir duktigare på att kommunicera och förmedla sitt budskap ökar professionaliteten och förtroendet för företaget och skapas därmed ett försprång mot konkurrenterna.

Paul har titeln ”Distinguished Toastmaster”, den högsta utmärkelsen i världens största internationella talarorganisation, Toastmasters International. Han har vidare valts in som medlem i The Professional Speakers Association PSA (the International Federation for Professional Speakers). Han har internationellt varit engagerad som talare i Lettland, Danmark, Tyskland, Spanien, Förenade Arabemiraten, Indien och Thailand .Paul föddes i Arnhem, Nederländerna och är svensk medborgare. Han är akademiker och talar fem språk. Han har en synnerligen internationell karriär bakom sig som företagare och kombinerar i sina seminarier sina erfarenheter som affärsman med sina erfarenheter av framgångsrika presentationer.

På seminariet kommer vi att få lära oss mer om Toastmasters och att tala inför publik. Paul har någon som stammar i närmaste bekantskapskretsen.

Mer om Paul van der Vliet:
http://www.speechtracker.net/sv/start.htm
Talartips:
http://www.toastmasters.se/talartips.htm