måndag 1 januari 2007

Kjell Albin Abrahamsson

Kjell Albin föddes 1945 i Östersund där han också växte upp. Brokig skolgång men ingen journalistutbildning. Han har arbetat som dramaturg på SVT och kulturchef på Sveriges Radio. För den stora allmänheten mest känd som utrikeskorrespondent på Sveriges Radio med lång erfarenhet från Central- och Östeuropa med Moskva, Wien och Warszawa som stationeringsorter.Hans ”verklighetsnära reportage” (Nationalencyklopedin) från kommunismens Sovjetunionen, krigets Jugoslavien och demokratins seger i Östeuropa har gett honom många epitet, bl a ”utrikeskorrespondent i världsklass”, ”ett saltkorn i den svenska sötlimpan” och ”Sveriges meste korrespondent”.

Kjell Albin är författare till flera böcker om Central- och Östeuropa med ”en berättarkonst som de flesta av den samtida skönlitteraturens koryféer kan avundas honom” (DN). Hans senaste bok, den åttonde i ordningen, heter Jag hatar grupparbeten (Fischer, 2007)DN skrev den 28/6 2007 om denna bok: ”Sverige hade en gång en kåserikultur, med folkkära kåsörer som Red Top, Eld, Bang alias Käringen mot strömmen, Jolo, Cello, Torsten Ehrenmark, Kardemumma i första ledet. Vart tog de alla vägen? Finns det i Sverige av i dag någon riktigt folkkär kåsör? Jag kommer bara på en. Kjell Albin Abrahamson.”Kjell Albin har tilldelats flera prestigefyllda journalistiska och litterära utmärkelser, bl a 2006 års Jolo-pris och 2007 års Dag Hammarskjöldpris.Tack gode gud att det inte fanns SYO-konsulenter på min tid!

På seminariet berättar Radiojournalisten Kjell Albin Abrahamson om sitt 35-åriga radioliv med stamning i bagaget, om ångest och kallsvett och om att tämja och dölja ett livslångt handikap. Vi får också ett par tips om hur man lyckas fånga en journalist för att uppmärksamma vår verksamhet.

Inga kommentarer: